Costa Rica stabilește record acolo unde Occidentul nici nu visează
Foarte mulți țări fac eforturi semnificative pentru a adopta utilizarea energiei regenerabile în cea mai mare parte a timpului. Costa Rica este însă pe primul loc.
Problema încălzirii globale este una dintre cele mai arzătoare a ultimului deceniu și se pare că situația nu face decât să se acutizeze în fiecare an. Singura metodă pentru a diminua un pic efectele distructive ale acestui fenomen global ține de adopția instalațiilor de energie regenerabilă la scară largă.
Multe țări au proiecte în stadii avansate pentru instalații eoliene de amploare, în timp ce alții se bazează pe hidrocentrale în scopuri similare. Aproape nimeni nu se apropie însă de performanța insulei Costa Rica. Întregul teritoriu a reușit să se bazeze în exclusivitate pe surse de energie regenerabilă pe parcursul a 300 de zile. Acesta este atât un record pentru insulele din Pacific, cât și o performanță spectaculoasă la nivel global.
Confirmarea recordului a venit de la Institutul de Electricitate din Costa Rica ce citează valorile cuantificate de Centrul Național de Control al Energiei. Partea cea mai interesantă a întregii ecuații este că nu vorbim de prima oară când Costa Rica a încercat să se autodepășească prin stabilirea unui record în domeniul utilizării de energie regenerabilă la scară largă. În 2015, a atins performanța de utilizare a unor surse de energie regenrabilă în mod exclusiv pe parcursul a 299 de zile. În 2016 a fost vorba de 271 de zile, iar anul acesta a fost deja depășit pragul de 300 de zile și mai avem mai bine de o lună până la finele anului.
Dacă va reușit să încheie anul utilizând doar energie regenerabilă, ar putea fi printre puținele țări ce se pot mândri cu o asemenea performanță. Ar putea fi chiar singura. Pentru a se putea mândri cu un astfel de record, Costa Rica utilizează simultan la mai multe tipuri de energie regenerabilă: 78% din hidrocentrale, 10,29% din instalații eoliene, 10,23% din energie geotermală și 0,84% din energie solară și biomasă.
Costa Rica și-a propus să devină neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2021. Dacă își menține ritmul evoluției de acum, s-ar putea să reușească.